WHIPLASH VERVOLG

 

 

Wat is een whiplash?

Whiplash betekent letterlijk vertaald; zweepslag. Dit is eigenlijk een verkeerde naam, want dit betekent dat het probleem alleen in de spieren zit. Dat is niet altijd zo, afhankelijk van de ernst van de aandoening kunnen de klachten ook gedeeltelijk veroorzaakt worden vanuit de wervels, gewrichten of zenuwen.

 

Waardoor ontstaat een whiplash?

Meestal wordt een whiplash veroorzaakt door een verkeersongeval, de zogenaamde kop-staartbotsing, maar het kan ook worden veroorzaakt door een sportongeval; een duik in een zwembad, een kopbal, van de trap vallen, vallende voorwerpen op het hoofd, skiën, botsautootjes enz.

 

De klachten die u na een whiplashongeval heeft zijn van met name 3 factoren afhankelijk:

1. Hoe hard is de klap geweest?
Er wordt pas van een whiplashongeval gesproken als er behoorlijke krachten in het spel zijn geweest. U kunt zich voorstellen dat de kracht bij een kop-staartbotsing met 20 km. per uur een andere is dan bij 80 km. per uur.

2. Heeft u de klap zien aankomen of niet?
Als u de klap heeft zien aankomen kunt u zich voorstellen dat uw spieren de grootste klap  hebben opgevangen, want u heeft deze automatisch vlak voor de klap hard aangespannen. Op zich is dit gunstig omdat de spieren dan als een soort corset voor de wervels en zenuwen hebben gediend. De klachten zullen dan meestal pijn en stijfheid zijn evt. in combinatie met beperking van de beweeglijkheid van uw nek. In ernstige gevallen kan er sprake zijn van spierscheurtjes of een grote spierscheur. Indien u de klap totaal niet heeft zien aankomen, dan zullen de spieren op het moment van de klap niet aangespannen zijn en zal de klap dus veel meer opgevangen zijn door banden en kapsels in de nek. Er zal daardoor meer rek op allerlei structuren in de nek gestaan hebben.

3. Wat is de extreme beweging geweest die uw nek heeft gemaakt?
De richting van de plotselinge beweging is verder van belang. Soms is dit niet meer te achterhalen, maar meestal is er goed achter te komen welke beweging de klachten veroorzaakt heeft. B.v.: wanneer u met uw auto stilstaat en een achterop komende auto rijdt u aan, dan zal de grootste beweging van uw nek/hoofd naar achteren zijn geweest.

Wat zijn de meest voorkomende klachten?

De meest voorkomende klachten zijn: pijn en stijfheid in de nek. Deze kunnen gepaard gaan met hoofdpijn, pijn in de arm en schouder, duizeligheid. Ook concentratieproblemen, vermoeidheid, angst, niet goed tegen licht of geluid kunnen, rugpijn en slaapproblemen kunnen voor komen.

In verreweg de meeste gevallen is er niet echt iets kapot. Soms kan echter een botbreuk optreden of een verandering van de stand van de wervels ten opzichte van elkaar. Indien er op basis van onderzoek vermoeden kan bestaan dat hier sprake van is, dan zullen er röntgenfoto’s gemaakt worden om dit uit te sluiten of te bevestigen. Daarnaast kan het soms voorkomen dat door het ongeval zenuwweefsel beschadigd is. Ook hierop zullen arts en fysiotherapeut alert zijn. In die gevallen is er dus wel wat kapot en langer (half jaar tot 1 jaar).

Behandeling en verloop:

De spieren en banden in de nek zijn gelukkig vrij sterk. Na een whiplash is er meestal geen aantoonbare schade aan spieren, botten, banden of zenuwen. Er is meestal niets ‘kapot’ in uw nek. De klachten ontstaan waarschijnlijk doordat de nek door de krachten van het ongeluk is overbelast en daardoor tijdelijk is ontregeld. Binnen zes weken na het ongeluk is meer dan de helft van de mensen weer aan het werk en na een jaar vrijwel iedereen. De grote meerderheid heeft geen blijvende hinder van zijn whiplash.

In het geval de klachten met name vanuit de spieraanspanning zijn ontstaan (wel zien aankomen):

  • In de eerste fase (1 tot 3 weken) veel bewegen, zonder veel te belasten.
  • In de tweede fase (3 tot 6 weken) het opbouw van belastbaarheid, ook al is dit soms enigszins pijnlijk.
  • Het dragen van een halskraag is in deze gevallen niet aan te bevelen.

Indien de klachten met name aanwezig zijn door overbelasting van banden, kapsel en kraakbeen (een behoorlijke klap, die u niet heeft aan zien komen), dan zal het vaak wat langer duren om volledig van uw klachten af te zijn:

  • De eerste fase zal vaak wat langer duren (3 tot 6 weken), waarbij een halskraag soms van waarde zijn in de eerste weken.
  • In de tweede fase wordt de belasting op gestructureerde wijze opgebouwd. 

 

Praktische adviezen fase 1: 

  • Beweeg uw nek regelmatig (om de één à twee uur) zover u kunt zonder dat het pijn doet. Kijk in een rustig tempo ongeveer tien keer afwisselend over uw linker en rechter schouder, kijk vervolgens ongeveer tien keer afwisselend onder uw linker en rechter oksel.
  • Zit rechtop, laat uw hoofd niet hangen.
  • Wissel regelmatig (om de 15 tot 20 minuten) van houding.
  • Vermijd zware activiteiten voor uw nek. Dit zijn activiteiten waarbij uw nek wat langer in één houding wordt belast, zoals bij autorijden, computeren, strijken, ramen wassen en fietsen. Of waarbij u uw hoofd maximaal achterover houdt, zoals bij het schilderen van het plafond of wanneer u bij de kapper uw haar laat wassen.
  • Probeer zo normaal mogelijk door te gaan met uw dagelijkse activiteiten (als deze niet te zwaar zijn). Ook met activiteiten zoals wandelen en fietsen kunt u doorgaan. Doet u het alleen wat korter dan u gewend bent en neem regelmatig een pauze.

 

Praktische adviezen fase 2:

  • Bouw uw activiteiten verder op. Probeer alle activiteiten die u vóór het ongeval deed weer op te pakken. In het begin lijkt dit misschien eng of kan het pijnlijk zijn. Onthoudt u echter dat er niets ‘kapot’ is in uw nek en begin rustig. Ook met de activiteiten waar u bang voor bent. Hoe langer u deze activiteiten vermijdt, hoe meer problemen ze later kunnen geven.
  • Probeer uw werk of aangepast werk te hervatten. Naarmate u langer van uw werk verzuimt, wordt het terugkeren moeilijker en wordt de kans op langdurig werkverzuim groter.

Medical Taping en manuele therapie kan het effect van de behandeling bij Whiplash goed ondersteunen.