VOETBALBLESSURES

 

 

Voetbalblessures

In Nederland lopen jaarlijks naar schatting 580.000 voetballers een blessure op en moeten naar schatting 250.000 voetballers worden behandeld door een arts of fysiotherapeut. Ongeveer 75-80% van de blessures betreffen beenblessures en bij circa 30% gaat om enkelblessures. De knie volgt als 2de met ongeveer 20-25% en het bovenbeen en onderbeen ieder circa 10%.

Er bestaat een onderscheid tussen de blessures. Er zijn namelijk acute blessures en chronische blessures. Acute blessures zijn vooral spierscheuringen, kneuzingen, verstuikingen of fracturen. De acute blessure is weer in te delen in 2 categorieën: de blessure ontstaat als gevolg van een "contact moment" (vaak bij kneuzingen en fracturen) of er vindt geen contact met de tegenstander plaats (de spierscheuring terwijl je in "volle sprint" bent). Chronische blessures zijn onder meer achillespeesontsteking, liesblessures of rugblessures.

 

Mijn advies is om bij acute (sport)blessures snel een afspraak te maken voor een behandeling met de medical tapingmethode. Vanaf het begin kan uw blessure namelijk herstellen in de daarvoor meest gunstige omstandigheden.  U kunt zich dagelijks aanmelden voor een inloopafspraak.

 

Voetbalblessures

Bij voetbal is bal-, loop- en sprongtechniek vereist. Daarnaast is ook spierkracht en een goede conditie van essentieel belang. Contact met een tegenstander is niet te vermijden, waardoor de kans op een blessure groter is. De kans op voetbalblessures is daarnaast ook groter wanneer je fysieke gesteldheid onvoldoende is om voetbal te spelen. Gebrek aan techniek kan hier nog een extra schepje bovenop doen.

Wanneer ontstaan blessures
Veel blessures ontstaan door een contactmoment, zoals een tackle of sliding. Beide spelers een risico geblesseerd te raken. Daarnaast speelt conditie een grote rol in de kans op een blessure. Na een afwezigheid, zoals een vakantie of blessure, is het belangrijk langzaam te beginnen. In geval van een te hoge belasting bij een wedstrijd of training is de kans op spierpijn of vermoeidheid groter, waardoor de kans op een blessure toe neemt. Herstel van de inspanning is dus belangrijk.
Ook 'oude' blessures kunnen leiden tot nieuwe blessures. Indien de blessure niet helemaal is verholpen kan dit leiden tot nieuwe blessures. Bijvoorbeeld de spier is nog niet volledig hersteld en heeft daarom minder uithoudingsvermogen, stabiliteit of kracht. De kans op een blessure is dan groter. Het komt ook geregeld voor dat voetballers, van blessure naar blessure gaan. Dit kan zijn omdat de eerdere blessure niet volledig is genezen, maar vaak is de fysieke gesteldheid in het algemeen onvoldoende om deel te nemen aan het voetbalspel.

Wanneer u zich in dit verhaal herkent kijk dan eens verder op "Functional Movement Screen".