MAAK EEN AFSPRAAK
06 22 74 34 14

slidevervolg1 slidevervolg2 slidevervolg3 slidevervolg4

Sportfysiotherapie

Sport je graag? Ben je vaak in beweging of overweeg je een sportieve activiteit te gaan doen? Lees deze pagina dan even door. Je vindt hier informatie over wat sportfysiotherapie voor je kan betekenen. Uiteraard kan de sportfysiotherapeut je bijstaan wanneer je een blessure hebt. Maar de een sportfysiotherapeut adviseert ook over de opbouw van je training, over schoenen en braces of hij helpt je bij de keus van een sport die bij jou past.

De sportfysiotherapeut

De sportfysiotherapeut is een fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in sport en sporters. Na zijn studie fysiotherapie heeft hij zich verder geschoold tot sportfysiotherapeut. Daardoor weet hij welke eisen een sport aan het lichaam stelt, wat bewegen met ons doet en hij weet wat de motivatie van sporters is. Dit stelt hem in staat om jou op het vlak van sport en gezondheid te adviseren, te behandelen en te begeleiden. Dat geldt niet alleen in een medische setting - als de dokter je doorverwijst, maar je kunt zelf rechtstreeks met een sportfysiotherapeut een afspraak maken. Welke afspraak of behandeling voor vergoeding in aanmerking komt, is afhankelijk van je verzekering.

Beginnende sporters – advies en begeleiding

Veel mensen willen wel sporten of bewegen, maar weten niet goed hoe. Wellicht herken je dat. Misschien is het al lang geleden dat je voor het laatst hebt gesport, ben je in de loop van de tijd zwaarder geworden of is het vanwege je handicap of chronische ziekte nu eenmaal niet zo eenvoudig om te gaan sporten. De sportfysiotherapeut kan je helpen bij het kiezen van een activiteit die bij je past. Hij is deskundig op het gebied van het menselijk lichaam en dan speciaal als het gaat om sporten en bewegen. Hij kan je vertellen wát je kan doen en hóe je het kunt doen. Met andere woorden: hij geeft advies en kan je er ook bij begeleiden.

Hoe gaat dat dan in zijn werk, vraag je je af?

Simpel: neem kontakt op en maak een afspraak. Tijdens die afspraak kun je de sportfysiotherapeut vertellen wat je wilt en hij zal je van alles en nog wat vragen over je sportverleden en je gezondheid. Hij zal ook zo nodig testen met een FMS* of FitheidsScan bij je afnemen. Een dergelijke test maakt hem (en jou) duidelijk hoe fit je bent. Ben je niet erg fit, wanhoop dan niet! Je bent immers op het juiste adres om fitter te worden. Want dat is de volgende stap! De sportfysiotherapeut begeleidt je hierbij. Dat kan tijdens elke training het geval zijn, of je komt een keer in de week langs om bij te praten en eventueel weer opnieuw een test te doen. De sportfysiotherapeut heeft een groot netwerk binnen de sport en sportbegeleiding. Hier pluk jij de vruchten van, want hij kan je weer doorverwijzen naar andere deskundigen, bijvoorbeeld een loopschoenenzaak, een diëtist, een masseur. Samen kunnen ze de begeleiding op elkaar afstemmen.

Sporters – advies en begeleiding

Je sport en met veel plezier! Je speelt competitie en je bent elke wedstrijd lekker fanatiek of misschien loop je voor jezelf twee keer per week hard met het plan om ooit nog eens een (halve) marathon te lopen. Bekruipt je wel eens de vraag of je goed bezig bent? Of je wel effectief genoeg traint? Of je wel genoeg drinkt tijdens het tourfietsen elke zondagochtend? Begint het je een beetje te duizelen als je nieuwe loopschoenen moet kopen en je tegenstrijdige adviezen krijgt? Ben je zwanger en wil je graag zo lang mogelijk blijven sporten? Ook dan kun je voor advies terecht bij een sportfysiotherapeut. Wacht niet tot je een blessure hebt, maar vraag om advies als je bij elke service ‘iets’ in je schouder voelt. Laat eens naar de stand van je enkels kijken als je vaak zwikt en vraag welke schoenen je het beste kunt dragen of welke brace je kunt gebruiken. Leg je trainingsschema ter voorbereiding op de marathon eens voor aan de sportfysiotherapeut en kijk of je niet te hard (of te langzaam!) van stapel loopt.

Geblesseerde sporters – behandeling en begeleiding

Je bent geblesseerd. Dat is balen! Natuurlijk wil je zo snel mogelijk weer in het veld staan of op de fiets zitten. Een sportgerichte behandeling en begeleiding bij de sportfysiotherapeut zorgen daarvoor. Sport minded als hij is, weet de sportfysiotherapeut hoe je je voelt en hij zal er alles aan doen om je zo snel mogelijk weer op niveau te krijgen. Natuurlijk analyseert hij eerst nauwkeurig wat er is gebeurd en behandelt hij je blessure. Maar hij adviseert je ook hoe je tijdens deze vervelende periode zo fit mogelijk kunt blijven. Je loopt dan zo min mogelijk achterstand op. Is je blessure complex of vraagt de situatie specifieke aandacht, dan is het goed om te weten dat de sportfysiotherapeut kennis heeft en deel uitmaakt van een sportmedisch netwerk. Wanneer het nodig is, zorgt hij ervoor dat je bij een sportarts, manueel therapeut of een andere deskundige terecht kunt.

* Functional Movement Screen

Ik wil meer weten over fysiotherapie   Ja, ik wil een afspraak maken

Bronnen: NVFS - Pharmeon Website - International Academy for Sportscience

Contact

Boskoop 1
5721 WT, Asten
06 22 74 34 14
info@patrickvanerp.nl

{mosmap}

Contactformulier

 1. Ongeldige invoer
 2. Ongeldige invoer
 3. Ongeldige invoer
 4. Ongeldige invoer
 5. Antispam
  Ongeldige invoer

Online Plannen

Leuke weetjes, intressante artikelen wij houden u op de hoogte...

 1. *
  Ongeldige invoer
 2. *
  Ongeldige invoer
 3. Antispam*
  Ongeldige invoer

Maar u kunt ons natuurlijk ook blijven volgen op de belangrijkste social media:

icon-facebookicon-twitter